POČELA I EMPRESSOVA PRVA PROIZVODNJA PAMUČNIH MASKI ZA LICE

POČELA I EMPRESSOVA PRVA PROIZVODNJA PAMUČNIH MASKI ZA LICE
April 7, 2021 Comments Off on POČELA I EMPRESSOVA PRVA PROIZVODNJA PAMUČNIH MASKI ZA LICE ČLANCI Edita Humić

Radnice Empressa proizvode višekratne maske – Da su se u Gradu Zenica mnogi uključili u doprinos borbi protiv pandemije COVID-19 pokazuje i priča kompanije “Empress”.

Ova firma, kojoj je u redovnom poslovanju u fokusu proizvodnja radne zaštitne opreme i radne odjeće za vrt, privremeno je svoje proizvodne kapacitete preusmjerila na proizvodnju maski, saopćeno je iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

– Pamučna maska je od 100 posto pamuka, bez dodataka. Proizvodimo višekratne maske za odrasle i najmlađe. Maske su izrađene od izdržljivog i kvalitetnog pamuka. Pored jednoslojnih i dvoslojnih medicinskih maski, u planu imamo i proizvodnju maski sa nešto interesantnijim i modernijim dezenima. Prednost naših maski je u tome što se mogu koristiti više puta uz redovno pranje i održavanje nakon svaka tri do četiri sata aktivnog nošenja. Također, počeli smo sa proizvodnjom pamučnih rukavica – poručila je Alma Bašić iz “Empressa”.

Za ovu vrstu maski, preporučuje se pranje u vreloj vodi bez deterdženta i peglanje bez pare. Prije diranja maski, ruke treba oprati sapunom i vodom ili dezinficijensom za ruke te izbjegavati kontakt s tijelom maske. Masku treba uhvatiti za obje petlje, istovremeno skinuti. Preporuka je da se ove maske šiju isključivo od prirodnih materijala koji mogu da se otkuhaju na 90 stepeni, najbolje u nekoj posudi. Odmah po povratku kući treba ih skinuti i otkuhati, a zatim dobro ispeglati i tek onda se mogu ponovo koristititi.

– S obzirom na nestašicu maski na tržištu odlučili smo ih šivati sami i dio pokloniti onima kojima su najpotrebnije. Htjeli smo pomoći svojoj zajednici, prije svega najosjetljivijoj kategoriji stanovništva – starim i iznemoglim licima koje se nalaze u Domu za stara lica Zenica, Dom penzionera Zenica, Sindikatu Granične policije BiH te maskice za najmlađu i najslađu raju u JU “Dom porodica” Zenica“ – pojašnjavaju zaposlenice.

No i za radnice u ovakvim kompanijama svaki radni dan je rizik. Iz kompanije ističu da su poduzeli zaštitne mjere na radnom mjestu kako bi se preveniralo širenje virusa COVID-19 te očuvalo samo zdravlje uposlenih.

– Svi naši uposleni nose maske i rukavice. Prostorije samog pogona proizvodnje i kancelarija se više puta na dan dezinfikuju, osiguran je prevoz za radnike poslovnim autima firme, za dio uposlenika omogućio se rad u smjenama ili korištenje prava na godišnji odmor. Uposlenicima koji su imali kontakt sa nekim ko je boravio u visokorizičnim zemljama, ne dozvoljava se da dolaze na posao, dok ne prođe određeni period propisan od strane nadležnih institucija – dodaje Bašić.

Kompanija “Empress” se uključila u aktivnosti USAID Projekta “Diaspora Invest”, s ciljem promocije dobrih poslovnih praksi za vrijeme izazova pandemije COVID-19.

– U teškim trenucima kada je ugroženo ne samo naše zdravlje, naših najmilijih već i ostalih, najbitnije je da se možemo osloniti i pomoći jedni drugima. Jer sutra kad sve prođe nastavit ćemo da privređujemo, rastemo i razvijamo se. Prošli smo nedavno certifikaciju ISO standarda, otvorili nova radna mjesta i uložili u tehnologiju. Jednostavno, privrednici imaju zadatak da pronađu mehanizam kako nastaviti dalje, kako bismo sačuvali radna mjesta. Vjerujem da će zajednica ovo prepoznati- zaključuju iz “Empressa”.

Izvor: Zenicablog

Empress